lader dig op mens

Solcellerne

lader batteriet op

Friheden i, at køre ud i det blå, koble af og bare være, er helt fantastisk!

Når man lader hverdagen og be­kym­ringerne blive hjemme kan man ordentlig slappe af. Og det er noget vi alle kan trænge til en gang imellem.

Det vidunderlige ved en camper­bus er, at man har alle de mest basale nød­ven­digheder samlet på ét sted. Man både sover, laver mad og spiser i bilen. Med sol­celler på taget er man også selv­forsynende med strøm. Det giver endnu mere frihed, så man ikke er afhængig af campingpladser eller kun kan være af sted i begrænset tid.

Solcellerne gør at man kan tage ud på eventyr så længe man vil og man kan køre hvor som helst hen. Man kan endda arbejde på turen fra sin bærbare, ved hjælp af solcellerne, som giver dig strøm.

Solceller behøver ikke længere være store og tunge som skal skrues fast i taget og som hyler i vinden.

Vi har kigget nærmere på de nye flexible, ultra-tynde og lette solceller fra danske X-Sol. Se mere om de nye solceller på de næste sider. →

Testet af
Strange Skov

Der er en ny type sobaslceller på markedet, som gør op med ulemperne ved de gamle solcelleænlæg.

Den nye type solceller er tynde, lette, nemme at installere og de­sig­net af danske X-Sol. De limes helt flat på taget som et klister­mær­ke som giver op til 240W strøm gratis fra solen.

Fordelen ved at have sol­celler på taget i en cam­per­bus eller auto­camper giver sig selv, men traditionelle sol­cel­le­anlæg er store tunge kasser som skal monteres med skruer og huller gennem taget, som ændrer luft­mod­standen og hyler i vind­en.

En tykkelse på under 2mm gør de nye sol­cel­ler både lette (de vejer mellem 1-4 kg afhængig af størrelse) og flexible, dvs. de kan bøje så de ligger helt fladt på taget. De tåler slag, hvilket er ret vigtigt på taget af en camperbus, som ofte lastes med surf­boards, ski, kajakker og så videre.

Vi har prøvet en 150 watt flex­solcelle fra X-Sol, som måler 70x164cm og vejer 2,68 kg. Det er deres næst største og mest populære model, som kan levere omkring 700 watt-timer per døgn hele året. Det svarer til at køre en 700W støv­suger i en time, og er nok til at koge 6 liter vand, se tv i 36 timer eller oplade 120 iPhones. Med andre ord er det rigeligt til at dække strøm-behovet hos de flestes 'vanlife': bærbar, tablet, telefon, køleskab, elkedel, minivaskemaskine, etc.

Flex-solcellerne fås i 7 standard­stør­relser 9 watt, 18 watt, 35 watt, 36 watt, 75 watt, 150 watt eller 240 watt, eller de kan laves efter mål, og i forskellige farver.

Se mere om de ultra-tynde og flexible solceller hos X-Sol

Vanlife: Godt GREJ #VANLIFE: moderne minimalisme Vanlife: madlavning
Familien Harteau bor på landevejen 12 tips til at få styr på rodet Sådan passer du på din stegepande 'Tarzan' kastede en terning: nu flytter han til Ecuador BOG: Tag naturen med hjem Min farmors gamle stol LYSKÆDE-blaa-elefant BOG: Christiania interiør 5 smarte postkasser Smart opbevaring BØGER: Hjem efter mit hjerte & ELSK DIT HJEM Inspiration FRA NATUREN Kalabas fra mit bryllup i Tanzania RETRO KØKKEN: Amerikansk DINER BOG: ELSK DIT SOVEVÆRELSE af Ranvita La Cour Hyggekrog af euro-paller