Sådan

passer du på din

Jeg er ofte blevet ærgerlig over at
mine stegepander ikke holder så
længe, som jeg synes de burde. Forskellige typer stegepander
kræver forskellig vedlige-
hold: De bedste råd
kan du se på de
følgende sider.

Støbejern

Hvis panden trænger til en mere dybderensende
omgang, hvor varmt vand ikke er nok: Varm panden op og dæk stegefladen med groft køkkensalt, efter lidt tid trækkes urenhederne ind i saltet og saltet bliver brunt. Så tages saltet af og panden koges af i rent vand. Tilsidst smøres panden i madolie og bliver igen som ny.

Sådan passer du på
din støbejernspande.

Inden man går i gang med at bruge en ny støbejerns­pande, så sørg for at vaske den af i varmt vand.

Derefter skal den tørres af med et viskestykke eller en klud, så den er helt tørt, og smøres ind i et tyndt lag madolie, som får lov til at sidde og trænge ind. Det anbefales også at bruge fedtstof de første 5-10 gange man laver mad, for at mætte støbejernet.

Efter brug, skal støbejernspander vaskes af med varmt vand og en opvaskebørste eller en svamp.

Brug ikke opvaskemaskine, opvas­ke­middel eller ståluld til rengøring af panden. Hvis madresterne er vir­ke­lig genstridige og ikke kan vaskes af med varmt vand, så kan man stille panden på kogepladen og give det et opkog, til at fjerne de sidste rester.

Det er vigtigt at en støbe­jerns­pande er helt tør, når den stilles ind i skabet igen. Man kan evt. varme den kort­varigt på en koge­plade, så fugten fordamper. Og det er en rigtig god idé engang imellem at give den en omgang olie.

Så kan den holde i mange mange år.

Støbejernspanden på billedet er fra Gense.

Grillpande

Sådan passer du på
din grillpande.

Grillpander er rillede, hvilket kan gøre dem sværere at rengøre.

Derfor er det vigtigt at vaske panden med varmt vand og op­vaske­middel hver gang den har været brugt, for at undgå at mad­rester sidder tilbage på panden, som så vil brænde på næste gang panden bruges og kan give pletter i be­lægningen.

Lad panden køle af inden den rengøres. Undgå også skurepulver og hårde skuresvampe ved ren­gøring, som kan ridse og ødelægge belægningen.

Smør gerne pandens overflade med lidt madolie engang imellem, for at undgå at mad hænger fast på panden og forlænge belæg­ningens levetid.

Nogle non-stick pander kan godt tåle opvaskemaskine, det gælder bl.a. 'Titanium'-serien fra Tefal. Men sørg for ikke at bruge for kraftigt opvaskemiddel. Det er ekstra vigtigt at smøre panden med olie med jævne mellemrum, hvis man vasker den i op­vaske­maskine.

Grillpanden på billedet er fra Tefal.

belægning

Sådan passer du på
din non-stick pande

Stegepander med non-stick be­lægning, gøres rene efter brug i hånden med varmt vand, en blød børste og sæbe. Belægningen kan ødelægges hvis man bruger metal­redskaber, så husk kun at bruge træ- eller plastredskaber.

Belægningen kan også ødelægges hvis panden opvarmes for hurtigt eller afkøles for hurtigt. En god tommelfinger regel er, at starte med at opvarme ”halv varme + 1”, det vil sige, hvis dit komfur går op til 6, så start på 4. Når stege­panden er varm, så kan du skrue yderligere op for varmen.

Hæld ikke koldt vand på en varm pande og stil ikke panden på et koldt underlag, så kan panden slå sig og blive skæv. Også over­op­hedning kan ødelægge non-stick belægningen og gøre panden skæv.

Non-stick panden på billedet er fra Holm.

kobberbelagt

Sådan passer du på
din stålpande.

På stålpander uden belægning bør man være mere opmærksom på at maden ikke brænder fast, og bruge olie under madlavningen.

Stegepander uden belægning vaskes af efter brug i hånden med varmt vand, blød opvaskebørste og sæbe. Selvom der ikke er en overflade-belægning bør man stadig være forsigtig og undgå at bruge metal­paletter, gaffel eller ske. Brug i stedet køkken­red­skaber i nylon, blød plast, silikone eller træ.

Stålpander med udvendig kobberbelægning, som denne fra Blomsterberg tåler ikke opvaskemaskine. Kobberbelægningen pudses med kobber­pudse­middel, for at holde ydersiden blank.

Stålpanden på billedet er fra Blomsterberg.

Vanlife: madlavning Bolig.IN #3 Inspiration: PICNIC
Det bæredygtige Eventyrhus Vanlife: Godt GREJ Fra bylejlighed til bofællesskab Upcycled Smart opbevaring Rie Jul og familien valgte spanien 12 tips til at få styr på rodet Nyt gulv med Gulvvarme på 1 dag Soveværelse: Sommer / Vinter Mal på væggen Vanlife: Solceller INSPIRATION: Vandfald badeværelse Bolig.IN #2 10 tips til personlig indretning Mit liv er blevet rigere Min farmors gamle stol