12

Tips til at
få styr på

rodebutikken

Af Stine Marie Nielsen

Når vi rydder op, fjerner vi de barrierer, som på den ene eller anden måde spænder ben for os i hverdagen.

Alt, hvad vi omgiver os med, påvirker os på den ene eller anden måde. Når vi roder, mister vi nemt overblikket og føler, at vi ikke har styr på tingene. Det er ikke sådan, at vi opfordrer til pinlig orden, tværtimod, for det bliver for kontrollerende og unaturligt, og det er da også helt naturligt, at vi roder mere i perioder, hvor vi fx føler os pressede. Men når vores rod går hen og bliver permanent, så påvirker det os negativt.

”Det permanente rod” er de ting, som vi aldrig rigtigt får taget stilling til og sorteret i, og som ikke har deres egne faste pladser at vende tilbage til. Rodet kan sagtens være af den ”usynlige” slags gemt væk i proppede skabe, skuffer og kældre, men selvom vi ikke ser det, ved vi, det er der, og at vi på et tidspunkt må tage os af det, og det stresser os – ubevidst måske.

I bogen, "Sæt dit rod på plads", giver vi en masse forskellige råd og metoder, som både kan bruges "fore­byg­gende" og hel­bredende” så at sige. Men man kan med fordel begynde med disse 12 tips:

1

Ryd op her og nu, tidspunktet bliver aldrig bedre.

2

Lidt har også ret! Tøm din taske, slet en mail, hæng jakken på plads.

3

Forebyg rod: En ind – en ud!

4

Lån eller lej, f.eks. når du begynder med noget nyt – du skal ikke være verdens­mester i udstyr.

5

Opbevar dine ting, hvor du bruger dem mest.

6

Tjek de vandrette flader, orden der skaber ro og overblik.

7

Drop impuls­ind­køb: noter eller gem et billede af dine store drømme i din pung.

8

Tag en hurtig op­ryd­nings­runde inden sengetid, og vågn op til overblik og overskud.

9

Tjek dine gemmer – skjult rod er stadig rod.

10

Tøm din mailboks hver dag, ligesom din postkasse.

11

Tag et billede af de skatte, du gerne vil mindes, men ikke beholde (f.eks. ungernes kreative udfold­elser – de vil elske dig alligevel).

12

Spar penge, spar tid og undgå pa­nik­indkøb med et basislager i dit køkken og en ba­sis­indkøbsliste i din telefon f.eks.

Hvis vi gemmer og samler ting uden længere at vide hvorfor, gemmer vi højst sandsynligt også på sager, som vi ikke holder af, og som måske ligefrem giver os dårlige associationer. Omvendt påvirker det os positivt at rydde op. Det er som at tage føringen selv!

De tre dogmespørgsmål
I bogen giver vi en helt overordnet metode til at rydde op, som vi kalder ”de tre dogmespørgsmål”, som man kan bruge til at tage stilling til stort set alt.

Spørgsmålene lyder i sin enkelhed: 1) Er det noget jeg har brug for, 2) er det noget, der gør mit liv nemmere, 3) er det noget, der gør mig lykkelig?

Spørgsmålene går lige så godt til at tage stilling til, om man skal beholde en gam­mel vase, om man skal købe den nye sweater, man står med i butikken, eller om man skal putte en ny aftale i kalenderen. Hvis man kan svare et ærligt ja til et af de tre spørgsmål, har man med noget at gøre, som man gerne vil have i sit liv, og som giver en værdi.

Bogen 'Sæt dit rod på plads'
af Stine Marie Nielsen
og Charlotte Wieth-Klitgaard
fås her: Saxo?
#VANLIFE: moderne minimalisme Supermoderne Containterhuse Inspiration FRA NATUREN
Middelhavsluksus på badeværelset: Turkis og messing Flere FARVER, mor! INSPIRATION: Vandfald badeværelse Minihuset af genbrugsmaterialer RETRO KØKKEN: Amerikansk DINER Picknick i stuen BOG: Tag naturen med hjem Inspiration: PICNIC Stilrent og lækkert: moderne badeværelse BOG: Christiania interiør Picknick på taget Familien Harteau bor på landevejen Det bæredygtige Eventyrhus 5 smarte postkasser 'Tarzan' kastede en terning: nu flytter han til Ecuador Drivtømmer